Delen
  • Recruitment
  • Werving & selectie

Recruitment voor mkb-bedrijven: welke smaken zijn er?

Je bent directeur-eigenaar, HR Manager of leidinggevende bij een mkb-bedrijf. En je vraagt je af: waarom reageert er niemand op onze vacatures? Wat moet ik doen? Wie kan ons daarbij helpen? Een werving en selectiebureau? Een interim recruiter? Een RPO dienstverlener? Of gewoon aan Thea van de admi vragen of ze elke vrijdagmiddag nog een paar uurtjes extra wil maken?

 

Een recruitmentbureau, een freelance recruiter, RPO of toch maar Thea van de admi?

Je hebt een probleem. Of eigenlijk: meerdere. Want Bart is gehunt door een recruiter van de concurrent en vertrekt eind deze maand al. Daardoor krijgt Ilse het drukker – nòg drukker dan ze het na de uitval van Stefanie al heeft. Hoe lang duurt het totdat ook Ilse vertrekt? En als die weg is, hoe in hemelsnaam kan Stefanie dan rustig reïntegreren?! Je moet iets doen! Nu! Je moet ook een recruiter inschakelen! Maar wie?! Nooit meer een werving en selectiebureau, dat is zeker! Wat een cowboys. Maar wat dan? Een goede interimmer? Kan je dat betalen? En waar vind je die? Een RPO-dienstverlener dan? Nee joh, ben je te klein voor! Opeens weet je het. Je vraagt gewoon Thea van de administratie om op LinkedIn naar mensen te gaan zoeken. Die had nog wat uurtjes over…

Rustig aan, hulp is onderweg.

Wij zijn Floor, Manon en Jurriaan. Onder de naam ‘De mkb recruiter’ werken we samen met Brabantse mkb-bedrijven die te kampen hebben met pittige vacatures. Hoofdpijndossiers inmiddels. Waar wij ons in vastbijten. Dat doen we overigens op geheel eigen wijze. Vanuit een stevige adviesrol, maar met toewijding, doortastendheid en in nauwe samenwerking met de klant. Op die manier hebben we inmiddels heel wat (hoog)specialistische vacatures bij kleine en middelgrote mkb-bedrijven ingevuld. En owja! Voordat we het vergeten. Dit alles doen we zonder de torenhoge bemiddelingskosten die traditionele werving en selectiebureaus rekenen, maar voor een reëele, vaste prijs per week.

We werken vanuit de overtuiging dat het mkb, in potentie, voor veel professionals veel meer te bieden heeft dan de grote bedrijven, corporates en multinationals. Het mkb biedt betekenisvol werk, de ruimte om te innoveren, onderdeel zijn van een familie; een plek waar je jezelf mag zijn en impact kan maken. Althans… als de personeelsbezetting een beetje op orde is.

Is dat niet het geval? Dan staan mkb-bedrijven al gauw op achterstand. Want van professioneel beleid op het vlak van HR en recruitment heeft vaak niemand in de organisatie kaas gegeten. En als er al een HR verantwoordelijke is, is diegene vaak eerder een administratief verlengstuk van de directie dan een ‘change agent’. Heb ik gelijk?

No offense hoor en begrijpelijk, maar nu de arbeidsmarkt is aanbeland in een periode van structurele schaarste zet het gebrek aan strategische HR capaciteit jouw bedrijf direct op achterstand ten opzichte van de (grotere) ondernemingen waar HR wel in het MT is vertegenwoordigd. Maar kop op, wij gaan je helpen!

Wie of wat is 'De mkb recruiter'?

De mkb recruiter is een initiatief van mij, Jurriaan Pennartz. In 2019, toen ik mijn loopbaan in de wondere wereld van werving en selectie voortzette als zelfstandig recruiter, merkte ik dat met name de kleinere mkb-bedrijven huiverig zijn om (voor het eerst) een interim recruiter in te zetten. Want wat doet zo’n freelance recruiter nu precies? Hoe lang duurt het voordat zo iemand onze vacatures heeft ingevuld? En €85,- per uur? Poeh. Wat kost me dat in totaal wel niet?

Om deze kleine en middelgrote mkb-bedrijven een beter passende service te bieden, ben ik medio 2021, samen met mijn collega Floor, ‘De mkb recruiter’ gestart. Meer over ons vind je hier. Samen leggen wij ons toe op het invullen van vitale, vaak specialistische functies binnen mkb-bedrijven in de regio Tilburg-Eindhoven. Dit doen wij niet op basis van een uurtarief (zoals een interim recruiter) en ook niet op grond van een bemiddelingsfee (zoals een werving en selectiebureau), maar op grond van een vaste prijs per week, gebaseerd op daadwerkelijke inspanning, een wereld van verschil.

Onder andere om die reden is onze dienstverlening niet te vergelijken met de werkwijze van recruitment- of werving en selectiebureaus. Waarin we nog meer verschillen van een werving en selectiebureau, maar ook van een interim recruiter of een RPO-dienstverlener, leggen we hieronder uit.

(Heb je zoiets van, Jurriaan, ik wil het allemaal niet weten, vertel me maar gewoon hoe jij het doet! – klik dan op onderstaande button)

Is De mkb recruiter een werving en selectiebureau?

Voor alle duidelijkheid: nee, wij zijn geen werving en selectiebureau. Waar een traditioneel werving en selectiebureau vaak op basis van ‘no cure no pay’ werkt (lees: 0,0 commitment), je jouw vacature ‘over de schutting kan gooien’ om vervolgens nooit meer iets te horen of – als je wel iets hoort – vastzit aan een absurde fee van 20% van een fulltime bruto jaarsalaris, werken wij op basis van gelijkwaardigheid, toewijding, vanuit een stevige adviesrol èn met een verdienmodel dat recht doet aan onze effort.

Is De mkb recruiter een interim of freelance recruiter?

Nee, ook niet. Tussen het concept van De mkb recruiter en de inzet van een interim recruiter zit een aantal cruciale verschillen. Ten eerste worden wij zelden ingeschakeld om alle vacatures van een klant in beheer te nemen, maar zijn wij op ons best als het aankomt op de meest pittige vacatures op mbo+ of hbo-niveau. Die vacatures – 1 a 2, hooguit 3 in aantal – vliegen we ieder als apart project aan, met een kop en een staart. Andere verschillen zijn: wij werken niet op locatie van onze klanten, we hanteren een eigen ATS (een recruitmentsysteem, zeg maar) om de voortgang van vacatures te monitoren èn onze dienstverlening is flexibeler dan die van de meeste interim recruiters; wij hanteren een opzegtermijn van 1 week in plaats van de gebruikelijke 4 weken.

Is De mkb recruiter dan een RPO-club; een Recruitment Process Outsourcing dienstverlener?

RPO? Say what? RPO staat voor Recruitment Process Outsourcing en is een type dienstverlening dat vooral wordt ingezet door corporates en multinationals en veel minder bij mkb-bedrijven. De reden is dat er een bepaald volume aan vacatures moet zijn, wil het RPO-model rendabel zijn. En daarmee is direct duidelijk waarom De mkb recruiter géén RPO-organisatie is. Ook – of beter gezegd: juist bij 1 of 2 vacatures ben je bij ons meer dan welkom.

Hoe werkt De mkb recruiter?

De mkb recruiter heeft het wervingsproces in twee delen geknipt: een vacature-intake en de operationele opvolging: het werven en selecteren van de juiste kandidaten.

Stap 1. De vacature-intake
Wij vliegen elke vacature aan met een kennismaking met jouw bedrijf en een grondige vacature intake. Dit doen we altijd 2 man sterk. Bij deze sessie aanwezig zijn de vacaturehouder, bijvoorbeeld de leidinggevende, de directeur-eigenaar of HR-manager èn een directe collega van de te werven medewerker. Deze intake is een sessie van circa 3 uur waarin we jou en jouw collega’s uitdagen om de taken en verantwoordelijkheden helder te omschrijven, het kandidaatprofiel scherp te stellen en de vacature ‘arbeidsmarktklaar’ te maken. Taboes zijn er niet, alles komt aan bod – ook de sfeer op de afdeling en de leidinggevende capaciteiten van de teamleider. Vind je zoiets spannend of ligt een en ander politiek gevoelig, dan zijn wij niet jouw juiste recruitmentpartner.

Bij deze intake maken we gebruik van een unieke intake-tool die is gekoppeld aan real-time arbeidsmarktdata. Hierdoor hebben we tijdens de intake een beeld bij de gewenste arbeidsvoorwaarden en beweegmotieven van de specifieke doelgroep. Het resultaat van de intake is een op deze doelgroep gebaseerde vacaturetekst, aangevuld met een aanstekelijk, maar eerlijk verhaal over jou als werkgever.

Stap 2. Operationele opvolging voor een vaste prijs per week
Zijn we het eens over de wervingstekst en het plan van aanpak, dan gaan we van start. Voor een vast bedrag per week zijn wij jouw toegewijde recruitmentpartner en nemen we je een berg werk uit handen. Zo zorgen we voor een onderbouwde kwalificatie van sollicitanten (reactieve werving) en starten we met talent sourcing (proactieve werving). Hierbij brengen we jouw doelgroep in kaart en leggen we je wekelijks een tiental zorgvuldig geselecteerde kandidaten voor met daarbij de vraag wie we uit naam van jouw organisatie kunnen benaderen. Zo breiden wij, week na week, jouw talentpool uit, net zolang totdat jij met goede kandidaten in gesprek bent.

Uiteraard staan we je tijdens dit proces bij met raad en daad. Doe je een kandidaat een aanbod of zijn er interne ontwikkelingen waardoor de wervingsbehoefte minder urgent is geworden, dan kun je onze dienstverlening met inachtneming van een opzegtermijn van 1 week pauzeren of stopzetten.

Een starttarief? Hoezo? En een vacature pauzeren, hoe werkt dat? En...

Vooruitstrevende initiatieven in de o zo traditionele wereld van recruitment behoeven uitleg. Dat begrijpen we. Daarom vind je op onze FAQ-pagina antwoorden op veelgestelde vragen over De mkb recruiter. Op de pagina Cases vind je een aantal (reken)voorbeelden van onlangs door ons ingevulde vacatures en wat onze klanten daarvoor hebben betaald. Denk je nu: “da’s te mooi om waar te zijn?!” Klik op Referenties om te lezen wat onze klanten er zelf over te melden hebben. Nòg niet overtuigd? Zet Thea maar aan het werk dan. I rest my case.

Groet,
Jurriaan

www.mkb-recruiter.nl
jurriaan@mkb-recruiter.nl
t. 06-42527739

Over de auteur
Jurriaan Pennartz

Jurriaan, geboren en getogen in Tilburg – de schôônste stad van ’t laand – is sinds 2014 werkzaam in de wondere wereld van werving en selectie. In 2019 heeft hij gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap en helpt hij mkb bedrijven bij het werven van hoger opgeleiden. Daarnaast is Jurriaan actief als blogger. Jurriaan woont in het landelijk Baarschot, een gehucht nabij Hilvarenbeek, samen met Iris en hun drie dochters Zarah, Liza en Zoë.