Delen
  • mkb
  • Recruitment
  • Sollicitanten & kandidaten

#PUSHINGLIMITS

Toptalent werven, adverteren met pakkende hashtags zoals #pushinglimits, vacatureteksten openen met ‘Durf jij de uitdaging aan om…’ en genereus strooien met functie-eisen:“Hiervoor communiceer je niet enkel in het Nederlands, maar ook in het Engels en Duits. Kennis van Franse en/of Spaanse taal is een pluspunt.” De andere 7 bullets laten we gemakshalve maar even buiten beschouwing…

Marktconform salaris

En wát, lieve mensen, krijgt dit toptalent daarvoor terug? U raadt het al. Jawel, een marktconform salaris! Hoera! Uiteraard aangevuld met “een zelfstandige functie binnen een dynamische, groeiende organisatie.” Én: “voldoende uitdagingen”. Voldoende, niet volóp, want iemand moet in wezen wel gewoon doen wat er gevraagd wordt natuurlijk.

Klasse gewerkt, Gerdie van HR. Je hebt het weer treffend weten te verwoorden meid!

Job marketing

En nu deze steengoede tekst natuurlijk via socials het wereldwijde web inslingeren. Middels een heuse job marketing campagne. Plaatje erbij, hashtag #pushinglimits, de boel targeten en hóppa; in een handomdraai wéér duizenden euro’s lichter.

Weggegooid geld.

Toptalent klikt jouw vacature weg / #L*LKOEK

Want natuurlijk reageert er geen hond op dit soort vacatures. Ook het toptalent niet. Ze zien jouw vacature in hun tijdlijn voorbijkomen, klikken er eens op (als je geluk hebt), scannen de tekst, lezen de clichés. En heel vluchtig werpen ze een blik op het ellenlange lijstje met functie-eisen. Wanneer ze, luid zuchtend en kotsmisselijk van de holle frasen, lezen dat ze mogen rekenen op een marktconform salaris en doorgroeimogelijkheden is de maat vol. Klik, weg.

Luister eens, werkgevers,

Toptalent wil euro’s zien. Toptalent wil duidelijkheid. Toptalent houdt niet van flauwe zinsnedes zoals “durf jij de uitdaging aan om…”.

Toptalent, anno 2023, is alleen geïnteresseerd in werkgevers die zich uitspreken. Die stelling innemen, kleur bekennen. Over wie ze zijn, waar ze staan en wat ze werknemers te bieden hebben. In euro’s, flexibiliteit, autonomie, vertrouwen en ontwikkelingsmogelijkheden. Maar dan wel concreet gemaakt.

Toptalent houdt niet van werkgevers die zich verschuilen achter vage termen in vage teksten. Toptalent prikt daar doorheen.

Want toptalent dat kreten leest zoals #pushinglimits vraagt zich meteen af of jij als werkgever jouw eigen limits een beetje durft te pushen. Of het wel écht zo is.

En om de vraag meteen maar te beantwoorden: werkgevers die zich verschuilen achter ‘een marktconform salaris’ worden door het toptalent overgeslagen. Genegeerd. Weggeklikt. Want dat #pushinglimits is dus #l*lkoek, als je niet eens het lef hebt om een salaris in je vacature te vermelden. Dan ben je af.

Toptalent herkent de zwakkere broeders en zusters in werkgeversland direct.

Recruitment voor het mkb

Tja, en zo hobbelt de BV Nederland verder, het mkb voorop. Schreeuwend om personeel, wanhopig huilend, woedend ook, omdat zelfs de net aangekochte pingpongtafel geen nieuwe sollicitanten heeft opgeleverd.

Mooi vak, dat recruitment.

Ik sluit dit blog niet af met een cheesy verwijzing naar de aanpak van De mkb recruiter. Het enige dat ik wél graag nog wil zeggen is:

Wij adviseren je van harte bij het invullen van die lastige, veel te lang openstaande vacature, maar we gaan niet met je zitten meehuilen. Wij werken namelijk #forwinnersonly. We komen limits pushen. Maar alleen als jij dat aandurft. #notimeforlosers. Dan is dat alvast duidelijk.

Joe!

#recruitment #mkb #arbeidsmarkt #wervingenselectie #pingpongtafel

Over de auteur
Jurriaan Pennartz

Jurriaan, geboren en getogen in Tilburg – de schôônste stad van ’t laand – is sinds 2014 werkzaam in de wondere wereld van werving en selectie. In 2019 heeft hij gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap en helpt hij mkb bedrijven bij het werven van hoger opgeleiden. Daarnaast is Jurriaan actief als blogger. Jurriaan woont in het landelijk Baarschot, een gehucht nabij Hilvarenbeek, samen met Iris en hun drie dochters Zarah, Liza en Zoë.